skip to Main Content

Bekalken + Bemesten

Het duurt niet lang meer en dan staat het voorjaar alweer voor de deur! Voor de meeste mensen hét moment om weer aandacht te schenken aan hun gazon. Bij Mestenmaker adviseren wij ook om in het voorjaar alvast te beginnen met gazononderhoud. Maar… Hoe pak je dit nu het beste aan? Dat leggen we graag uit in deze blog.

Op het moment dat het voorjaar aanbreekt begint je gazon weer te groeien, alleen moeten er dan natuurlijk wel voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn om goed te kunnen groeien. Het is daarom verstandig om alvast in het voorjaar met je gazon aan de slag te gaan. Eerst kalk strooien, dan bemesten.

Zure grond

Is de grond in je tuin wat aan de zure kant? Dan is het beter om eerst te beginnen met het strooien van kalk.  Dit vermindert de groei van mos en verbetert de algehele conditie van je gazon. Onze tip is dan ook altijd om eerst te beginnen met kalk en na 14 dagen je gazon te bemesten. Zo komen alle voedingsstoffen straks ook echt aan je gazon ten goede.

De periode waarop je begint met het strooien van kalk maakt niet zoveel uit. Dit mag in het voorjaar maar ook gerust in het najaar. Hoeveel kalk je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon. Je moet tellen op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2. Zorg er dus voor dat je het juiste gewicht kalk afweegt en verdeel dit gelijkmatig over je gazon.

 Tijd om te bemesten

 Een gazon moet het hele jaar door (met uitzondering van de winter) bemest worden. Dit begint in het voorjaar vanaf maart en eindigt in het najaar. Er is ongeveer 200 gram mest nodig per m² om je gazon voldoende te bemesten. In de zomermaanden hoef je alleen bij te mesten en dan is 100 gram voldoende.

 Hoe moet het gazon bemest worden?

 Wanneer het tijd is om je gazon te bemesten kun je dit het beste met een strooiwagen doen. Hierdoor weet je namelijk zeker dat de mest goed wordt verdeeld over het gazon. Geen strooiwagen in de buurt? Dan kun je het gazon ook zelf nauwkeurig bestrooien.

Na het uitstrooien is het belangrijk om je gazon goed te bewateren, de eerste 24 uur mag er niet over het gazon gelopen worden. Wij adviseren om je gazon aan het begin van de avond te bemesten en daarna goed te besproeien.

Verschil in mest

Wist je dat er veel verschil zit tussen mestsoorten? We leggen je graag het verschil nog even uit tussen 15-15-15 en 12-10-18.

15-15-15 mengmest is geschikt voor grasland voor runderen, schapen en paardenweides. Het bevat stikstof voor snelle groei, fosfaat voor de bloei én kalium voor de sterkte van het gras. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dieren de eerste 14 dagen na het bemesten niet op de weide mogen.

12-10-18 geschikt voor ieder gazon maar is ook te gebruiken voor een moestuin. De 12-10-18 variant is chloorarm en is daardoor veilig te gebruiken voor het verbouwen van groente.

Bezoek onze webshop en bekijk ons assortiment strooimachines

Back To Top